Новини

Ще картографират над 40 милиона галактики, квазари и звезди

Учени изследваха 2 милиона далечни галактики, квазари и звезди за първи път като част от опитите да бъде създадена подробна триизмерна карта на Вселената, съобщи ДПА.

Проучването, което използва роботика, за да направи хиляди снимки на нощното небе, ще разшири нашето разбиране за галактиката, в която живеем – Млечния път, както и за цялата Вселена.

Изследователи от Университета в Дърам и екип от чуждестранни учени наблюдаваха извънгалактическите обекти и установиха как тяхната светлина се разлага в различни цветове или дължини на вълните, които разкриват скоростта на разширяване на Вселената, както и физическите свойства на галактиките и квазарите.

Една част от данните, получени от Спектроскопичния инструмент за тъмна енергия, вече е публикувана. Данните, които се равняват на 80 терабайта информация, бяха извлечени от повече от 3500 експозиции на нощното небе, направени в продължение на шест месеца.

Тази публикация е първата стъпка от проекта, който ще помогне на учените да картографират над 40 милиона галактики, квазари и звезди в бъдеще.

„Спектроскопичният инструмент за тъмна енергия е най-амбициозното начинание до момента, което търси отговори на някои от най-фундаменталните въпроси в науката – от какво е направена нашата Вселена? Как е станала такава, каквато е сега? Какво крие бъдещето?“, каза проф. Карлос Френк от Университета в Дърам, който е и член на международния борд на проекта за Спектроскопичния инструмент за тъмна енергия. „Астрономите в Дърам играят ключова роля в това мащабно международно сътрудничество и водят усилията за интерпретиране на уникалните данни, които Спектроскопичният инструмент за тъмна енергия ни предоставя безпроблемно.“

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us