Новини

Ще развиват нови туристически дестинации с 200 млн. лв. нисколихвено кредитиране

България има потенциала да се превърне в елитна туристическа дестинация, защото имаме богато културно-историческо наследство, на което завиждат много държави. Благодарение на инвестициите, които влагаме, ние променяме имиджа на страната ни като евтина туристическа дестинация, налаган в последните години. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм, който се провежда в София под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

Заместник-министър Деница Николова информира, че в програмния период до 2020 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подкрепи развитието на туризма с над 200 млн.лв. Средствата са от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Инвестициите обаче ще се извършват по нов модел, на основата на нисколихвено кредитиране, за да има възможност за възвращаемост на инвестициите, за да се генерират средства за реинвестиции в период от 15-20 години. „Моделът, за финансиране, който имахме за безвъзмездно финансиране, не беше сред най-ефективните. Можем чрез приходите на интегрирани проекти за туризъм да генерираме по-мащабни инвестиции, можем да привличаме и частни партньори в изпълнението и реализацията им“, обясни заместник-министърът.

Тя допълни, че съгласно модела, финансовият ресурс в новия програмен период ще се разпределя от три фонда, а там където няма достатъчно генерирани приходи ще има подкрепа от държавата. „Логиката е приходите, които генерират проектите да се мобилизират, инвестициите да се възвръщат за във фондовете и да се реинвестират в нови и по-мащабни проекти в подкрепа на сектор туризъм“, обясни Деница Николова.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us