Новини

Ще строят нова метростанция в София

На днешното заседание на Столичния общински съвет бе решено да бъде изградена нова метростанция между спирките на бул. „Сливница“ и кв. „Обеля“.

Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и е заложена в общия устройствен план.

Половината от необходимата за строежа сума ще бъде платена от частното дружество „Арсланд Есперия“, което изгражда жилищен комплекс в района. По проектни данни спирката ще обслужва между 7 и 10 хиляди пътуващи ежедневно.

На същото място ще бъде и ж.п. гара „Обеля“, която ще е крайна гара за влаковете, идващи от Елин Пелин и преминаващи през Централната гара. Там е заложено да има и автогара.

„Идеята е зоната да стане интермодален транспортен възел, в който да има метро, автогара и крайна ж.п. гара“, посочи пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us