Новини

Скрито писмо заплашва европейски пари за екология


В края на януари стана ясно, че още през юни 2009 г. шефът на европейската дирекция „Регионална политика“ Дирк Анер (на снимката) е предупредил с писмо България, че парите по оперативната програма „Околна среда“ (ОПОС) могат да бъдат спрени заради проблеми с одобрените от екопроекти. Щетите за България биха били в размер до 1,8 милиарда евро.

Министърът на околната среда и водите в сегашното правителство Нона Караджова обясни, че въпросното писмо е било скрито от нея от бившите отговорни директори във ведомството при встъпването й в длъжност в края на юли. То било намерено в архивите едва сега. Спешно е бил подготвен отговор за предприетите мерки по решаването на проблемите и е последвала е ревизия за всеки от 157-те договора за техническа помощ за общините в подготовката на техните проекти и 29-те инвестиционни договора доколко те са необходими, икономически ефективни и дали са оскъпени.

Решението е опасността от спиране на еврофинансирането по ОПОС може да бъде предотвратена, като се орежат парите за скъпи общински водни проекти и се анулират други неефективни проекти, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обаче подчерта, че България най-вероятно ще трябва да върне половината от отпуснатите 508 млн. евро за околна среда и започнатите проекти да се довършат със средства от националния бюджет.  

До края на годината ще могат да тръгнат реално не повече от 5-6 европроекта в околната среда, прогнозира Нона Караджова в заключение.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us