Новини

Слаб растеж и инфлация заради войната в Украйна

Войната в Украйна отчетливо оказва негативно влияние върху икономиките на 23-те страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, но засега ефектът е различен в отделните държави от региона. Това се посочва в летните прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

Макар че растежът като цяло ще бъде по-слаб от очакваното преди инвазията на Русия в Украйна, по-голямата част от региона ще избегне рецесия тази година.

Единайсетте страни от региона, които са членки на ЕС, ще продължат да бъдат сред най-устойчивите. Въпреки високата инфлация, енергийната криза, проблемите с веригите за достави и забавящата се динамика в промишлеността, те би трябвало да успеят от постигнат растеж от средно 3,3 на сто тази година. Основният стълб на икономиката е частното потребление, докато износът отслабва.

За България виенският институт прогнозира икономически растеж от 2,5 на сто за 2022 година, който да се ускори до 3,7 на сто през 2023 г. и леко да отстъпи до 3,5 на сто през 2024 година. Инфлацията на потребителските цени в страната ни се очаква да достигне 14 на сто тази година, след което да отслабне до 8 на сто догодина и 5 на сто през 2024 година. Безработицата остава сравнително стабилна на ниво 4,8 на сто през 2022 г. и съответно 4,5 на сто и 4 на сто през следващите две години, прогнозират експертите.

Шестте държави от Западните Балкани и Турция ще отбележат сходен темп – от съответно 2,9 на сто и 2,7 на сто, което и в двата случая е слабо представяне спрямо миналата година.

Ситуацията е различна в Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Сривът е особено явен в Украйна, която се очаква да загуби над една трета от икономическия си продукт тази година. Русия, за чиито брутен вътрешен продукт се очаква да се свие със 7 на сто, засега се справя по-добре от очакваното в пролетните прогнози, посочват експертите на института. През пролетта очакванията бяха за свиване на руската икономика с 9 на сто.

В Беларус последиците от западните санкции заради подкрепата на страната за руската инвазия се проявяват и се прогнозира свиване на националната икономика с 4,5 на сто. За Молдова прогнозите сочат спад от 1 на сто.

Анализът на института обхваща 23 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа –  Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us