Новини

Слънчев самолет показаха в Цюрих


Самолет, захранван изцяло от слънцето, бе представен на 26 юни на летище близо до Цюрих, Швейцария. Разработката е на швейцарския изследовател Бертран Пикар, който през 1999 г. обиколи света с балон.
Сегашното му изобретение е наречено Solar Impulse и има размах на крилете от 61 м – почти колкото на голям пътнически самолет, но тежи едва 1500 кг. Върху крилата са разположени соларни панели.

Първият изпитателен полет ще бъде към края на годината. Батериите на самолета ще бъдат заредени напълно предния ден чрез соларните панели по крилата, за да може той да излети, лети и кацне без никакви допълнителни източници на енергия.
В най-добрия случай, през 2010 г., след серия изпитания, се очаква машината да се издига на максималната височина от 8500 м – най-високата, която еднопилотният самолет може да достигне без херметизирана кабина.
Спонсори на проекта са редица компании, сред които белгийската фармацевтична фирма „Солвей“, производителите на часовници „Омега“ и Дойче банк.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“
  МВР и дрон заснеха строителството на АМ „Хемус“

  Строителството на автомагистрала (АМ) „Хемус“ е проверено от служители на полицията (МВР) в Ловеч. Това стана ясно от комисар Станимир Станев, който заедно с директора

 • Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ
  Омбудсманът обсъди промените в ЗУТ

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Виолета Комитова запозна омбудсмана на Република България Диана Ковачева с подготвяни от ведомството промени в Закона за устройство

 • Микропластмасата влияе на климатичните промени
  Микропластмасата влияе на климатичните промени

  Микропластмасата във въздуха оказва влияние върху климатичните промени, откриха учени от Кентърбърийския университет в Крайстчърч, Нова Зеландия. Изследователите са анализирали ефектите от съдържанието на малки

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us