Новини

Слънчевата система с още две планети

Още две планети са част от Слънчевата система, смятат учени от университета Комплутенсе в Мадрид и от Кембридж, които са анализирали гравитационните смущения. Изследователите са проучвали т. нар. транснептуновите обекти и са открили, че поне два от тях са с достатъчно голяма маса, че да бъдат смятани за планети.

Според сегашните модели за образуването на Слънчевата система в нея няма други планети на кръгова орбита след Нептун.

Предполагаемите тела са твърде малки и твърде далечни и астрономите все още не са успели да ги засекат, но са сигурни, че съществуват, заради направените изчисления. Отдалечените райони на Слънчевата система все още са слабо изучени. Те са населени с множество астероиди, комети и дори обекти по-големи от Плутон. Те са изградени най-вече от лед и замръзнали въглеводороди и са твърде отдалечени от Слънцето, за да може на тях да има живот.


НАСА показа обратната страна на Луната

Американската космическа агенция НАСА показа видео с „тъмната страна“ на Луната. За да направят клипа, в който са изобразени различните фази на Луната, но от по-далечната за нас страна, специалистите са използвали снимки от автоматичната междупланетна станция „Лунар риконисънс орбитър“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us