Новини

„Слава“ стана музеен експонат

Уникална операция по преместването на единствената българска подводница „Слава“ от Пункт за базиране „Варна“ към Белослав се проведе във варненския залив и канала-езеро.

Там плавателния съд ще бъде превърнат в музей. „Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена в паметта на българите“, заяви кап. първи ранг Камен Кукуров, началник на щаба на ВМС.

В сложната маневра участие взеха седем плавателни съда и над 80 души. Подводницата измина разстоянието от 30 км през канала, който свързва Черно море с Варненското езеро, където корабоплаването беше спряно. Затворено беше и варненското пристанище.

Самата „Слава“ е пригодена за потапяне до 300 м дълбочина, благодарение на специалната стомана. Въоръжена се с осем торпедни апарата.

Подобен вид подводници са строени да действат в океана, а максималният им запас от гориво е достатъчен за преминаване на 14 000 морски мили.

„Слава“ е на въоръжение от 1985 до 2011 г. След множество спорове община Варна взе решение да я предостави за срок от 10 години на фондация, която да я превърне в музей.

 

Снимка Теодор Роков

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us