Новини

Слави предлага Михаела Лашова за министър в МРРБ; ГЕРБ на косъм пред Има такъв народ

Последните резултати за предсрочните парламентарни избори на Централната избирателна комисия (ЦИК) сочат, че ГЕРБ-СДС води с крехка преднина. При обработени 95.22% протоколи в Районните избирателни комисии (РИК) техният резултат е 23.91 на сто от избирателите. С 23.66 процента втори са „Има такъв народ“.
Третата парламентарна сила в 46-тото Народно събрание ще е БСП с резултат от 13.63 процента. Отново с малка разлика „Демократична България“ заема четвъртата позиция със събрани 12.55 на сто от гласовете. Пети са Движението за права и свободи. Те печелят 10.59 процента. Шестото място е за коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ с 5.04 на сто от избирателите.
Николай Василев ще бъде предложението за премиер в следващия кабинет на „Има такъв народ“, обяви лидерът на партията Слави Трифонов по телевизия 7/8. „Ще направим правителство сами, без коалиция“, каза Слави Трифонов. „Има такъв народ“ няма да прави коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна т.нар. протестни партии не събират достатъчно мнозинство. Затова „Има такъв народ“ ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. Аз мисля, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, всички са на обществото, коментира Трифонов. Той каза, че вече чакат връчването на мандата от страна на президента Румен Радев.
Слави Трифонов обяви и предложенията си за министри, но преди това разказа, че от „Има такъв народ“ са поканили в правителството си настоящите служебни министри – на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и образователният Николай Денков, но те отказали.
Министър на финансите – Мария Бойчинова
Тя е икономист и финансист. Завършила с пълно отличие колежа Васар в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация – серетфициран финансов аналитик. Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите Мерилинч и Джей Пи Морган, Ню Йорк. Говори три езика. Тя е на 34 г.
Министър на икономиката – Любомир Дацов
Той е икономист и финансист. Магистър по планиране и анализиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите като е минал през позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Бил е заместник-министър на финансите в два кабинета от 2003 до 2009 г. като е отговарял за изработването на държавния бюджет. Преподавал е публични финанси в Софийския университет. Говори три езика. На 56 г.
Наталия Митева – министър на образованието
Експерт по образованието. Завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики от Мерилендския колеж в САЩ. Допълнителни квалификации от Колумбийския университет и бизнес департамента на Оксфордския университет. С близо 10-годишен опит в сферата на образованието, иновациите преподаването. Говори 4 езика. На 39 г.
Красимир Ненов – министър на енергетиката
Велислава Петрова – на здравеопазването
Михаела Лашова – на регионалното развитие
Христо Алексиев – на транспорта
Ивайло Кожухаров – министър на туризма
Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите
Теодора Генчавска – министър на отбраната
Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова
Станислава Армутлиева – министър на културата
Петър Илиев – министър на правосъдието
Радостин Василев – министър на младежта и спорта
Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова
Вицепремиер и министър на външните работи – Ради Найденов
Вицепремиер и министър на вътрешните работи – проф. Николай Радулов
Премиер – Николай Василев
Приоритетите на правителството пък ще бъдат: Построяване на необходимия брой детски градини. Те ще поемат всички деца без места. Построяване на чисто нова детска болница, закупуване на хеликоптери за спасителни и медецински цели, конструиране на всички магистрали, закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР – 51% мажоретарен пакет и 49% през фондовата борса, рязко осветляване на процедурата за обществени поръчки, изкореняване на порочната практика да се плащат милиарди авансово, извършване на бързи съкращения в администрацията, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лв, закриванне на спесъдилищата и спеспрокуратурата, подаване на заявление на България за членство в европейската космическа агенция – ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА, ще направим всичко възможно и да изпратим един северно-македонски астронавст
Време е за идеи, не за постове, настоя Трофонов.
В последните години парламентът беше смачкан и унижен. В последните години България беше премиерска република. Уверен съм, че изброените приоритети не могат да бъдат само на една политическа паратия или само на 60 депутати. Аз съм убеден, че това са приоритети за всички българи, но предстои да видим дали ще са приоритети и за всички български партии, каза Трифонов.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us