Новини

След Полша, Chevron се отказа от шистовия газ и в Румъния

Американският енергиен гигант Chevron се отказва от концесията си за проучване и добив на шистов газ в Румъния, само месец след като се отказа от дейността си в Полша.

През 2014 г. Chevron прекрати сключените споразумения с Украйна и Литва. Според в. „Уолстрийт джърнъл”, американската компания Exxon Mobil Corp., френската Total и Marathon Oil също са се отказали от намеренията си за търсене на алтернативни горива в Полша.

Прекратяването на дейностите на Chevron по добив на шистов газ в Европа може би ще бъде разочарование за някои правителства, които смятаха, че американският шистов бум ще се повтори и на Стария континент. Надеждите бяха за намаляване на зависимостта от руски енергийни източници.

Франция и Германия наложиха мораториум върху хидравличния фракинг. Във Великобритания, която вдигна забраната в края на 2012 г., компаниите трябва да получат поне седем разрешения и да преминат през дълги планови процеси, преди да започнат да извличат горива.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us