Новини

Следят с дрони разпространението на бактерия по маслините

Учени са успели да открият присъствието на бактерията Xylella fastidiosa, известна като „убийца на маслинови дръвчета“, преди появата на симптомите на заболяването.

„Изследването ни показва, че кадрите с хиперспектрални и термични камери позволяват да се открие заболяването преди появата на симптомите му – заяви Пабло Сарко-Техада от Съвместния изследователски център на Европейската общност в Испра, Северна Италия. – Минават между 8 и 14 месеца между заразяването и появата на симптомите. През този период болестта може да се разпространи по други дръвчета.“

Бактерията се предава от насекоми от семейство цикади и досега е била открита в 4 европейски страни – Италия, Франция, Испания и Германия. В южните италиански провинции Лече, Таранто и Бриндизи е унищожила маслинови дръвчета, като предизвиква изсъхването им, в Испания е била разпространена по бадемови, маслинови дървета и други растителни видове на островите Майорка, Ибиса и Менорка и в района на Аликанте. Във Франция е била открита в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на остров Корсика. Бактерията може потенциално да засегне 359 растителни вида. Лек срещу заболяването няма.

Обработвайки данни, събрани с инсталирани върху дронове камери, учените могат да класифицират всяко маслиново дръвче като здраво или болно.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us