Новини

Софтуер предвижда престъпления в градовете, седмица преди случването им

Изследователи от Чикагския университет са разработили алгоритъм, който според тях може да прогнозира местоположението и престъпленията седмица предварително, съобщиха американски медии.

Моделът разделя определен град на пространствени квадрати с ширина от по 300 метра и предсказва престъпността в тези зони.

Изобретението бе тествано и валидирано с помощта на исторически данни от град Чикаго. Въведени са данни за престъпления от последните години.

Според проучването, публикувано в Nature Human Behavior, моделът може да предскаже бъдещи престъпления една седмица предварително с около 90 процента точност и се представя също толкова добре с данни от седем други американски града: Атланта, Остин, Детройт, Лос Анджелис, Филаделфия, Портланд и Сан Франциско.

Софтуерът може да предскаже, например, в радиус от две пресечки, къде има висок риск от убийство след седмица, коментира Ишану Чатопадхяй (Ishanu Chattopadhyay), асистент по медицина в UChicago и старши автор на изследването.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us