Новини

Сондата, която разби астероид наистина…

Дата 27 септември 2022 г. ще остане в човешката история. 24 години след появата на култовия филм „Армагедон“, не Брус Уилис, а американските учени от космическата агенция НАСА тестваха уменията си да спасят Земята.

„Опасността“ за щастие беше илюзорна, но астероидът Диморфос, в който се вряза земно изобретение, си беше съвсем истински. Сондата, изстреляна преднамерено от НАСА се вряза в него, за да промени орбитата му. Така това е първият по рода си успешен тест за защита на Земята от потенциално опасни космически обекти. Историческият опит бе показан на живо на сайта на НАСА.

Сондата ДАРТ (DART, съкращение от Double Asteroid Redirection Test, т. е. Тест за пренасочване на двоен астероид. На английски думата „dart“ означава „стрела“) се вряза в 2.14 ч. българско време днес в астероида Диморфос (Диморф) със скорост от около 24 хиляди километра в час. Тогава екипите на НАСА в контролния център в щата Мериленд избухнаха в овации.

Няколко минути преди това отдалеченият, малък астероид, който не представлява никаква опасност за нашата планета, постепенно започна да се уголемява на кадрите, излъчвани на живо от сондата камикадзе. От един момент нататък вече се виждаха ясно малките камъчета на сивата повърхност на Диморфос. Прякото предаване прекъсна в момента на експлозията.

„Влязохме в нова ера, в която потенциално сме способни да се защитим от опасен“ сблъсък с астероид, обяви директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз.

Диморфос е с диаметър около 160 метра и се намира приблизително на 11 милиона километра от Земята. Всъщност той е сателит на друг, по-голям астероид – Дидимос (Дидим), около който обикаляше досега за 11 часа и 55 минути. Целта на теста е да бъде променена орбитата му – с малко, но достатъчно, за да може да бъде използван този метод за спасяване на Земята от евентуален фатален сблъсък с астероид.

Според замисъла на НАСА Диморфос трябва да бъде „побутнат“ леко към Дидимос – т. е. орбитата му да бъде намалена с под един процент, или 10 минути.

Ще са необходими обаче между няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят, че опитът е успешен. Това трябва да стане с помощта на телескопите на Земята.

Сондата потегли преди 10 месеца от американската военновъздушна база „Ванденберг“ в щата Калифорния на ракета носител „Фалкон 9“ на компанията „Спейс Екс“ на милиардера Илон Мъск.

Макар целта да остава скромна в сравнение с катастрофалните сценарии на научно-фантастични филми като „Армагедон“, тази мисия за „планетарна защита“ изпробва за първи път метод за неутрализиране на потенциално опасен астероид, отбелязва АФП. Смята се, че динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години именно след като Земята се сблъсква с голям астероид с диаметър около 10 километра.

Засега няма пряка опасност за нашата цивилизация.

Орбитата на Земята се пресича с тези на близо 30 хиляди астероида от всякакъв размер. Към този момент се смята, че нито един от тях няма да заплаши нашата планета през следващия един век. Не всички астероиди обаче са проучени, отбелязва АФП.

Учените са засекли почти всички с диаметър един километър и повече. Това обаче важи само за 40 процента от астероидите с диаметър 140 метра и нагоре, а те са в състояние да опустошат цял регион.

„Нашата най-важна задача е да открием“ тези липсващи астероиди, каза Линдли Джонсън от отдела на НАСА за планетарни науки. Той се аргументира, че колкото по-скоро бъдат засечени те, с толкова повече време ще разполага човечеството, за да намери начин да се предпази.

„Това е много вълнуващ период… за историята на космическите изследвания и дори за историята на човечеството“, заяви ученият от НАСА. Той определи мисията на ДАРТ като ключова първа стъпка в тази посока.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us