Новини

СпейсЕкс праща в орбита само аматьори

Първи опит за полет в орбита около Земята с изцяло цивилен екипаж, без професионален астронавт на борда, се очаква да бъде осъществен след няколко часа с ракета на авиокосмическа корпорация „Спейс Екс“.

Четиримата на борда са милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау – медик, преборил рака, Крис Семброски – ветеран от американските военновъздушни сили и инженер и геоложката Сиан Проктър.

Всички те са преминали само базово обучение. Старшият директор на програмата Бенджамин Рийд заяви:

„Тази мисия е значима и историческа, защото хората в нея ще достигнат най-голямата височина в околоземна орбита след мисиите за техническо обслужване на телескопа „Хъбъл“. Те ще бъдат над сегашната орбита на „Хъбъл“ и над орбитата на Международната космическа станция.“

Джаред Айзакман коментира, че въпреки рисковете е важно мисията да бъде осъществена, за да се извлекат заключения за бъдещи мисии:

„Ако ще отидем отново на Луната, до Марс и отвъд и трябва да излезем извън зоната си на комфорт, ще трябва да направим стъпка в тази посока“.

Геоложката Сиан Проктър пък изтъкна:

„Имало е три чернокожи жени астронавти, стигнали до Космоса. Да знам, че аз ще съм четвъртата означава за мен не само, че ще осъществя мечтата си, но ще вдъхновя и следващото поколение цветнокожи жени и момичета да се замислят какво ще е да достигнат звездите“.

Мисията ще остане в орбита три дни.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us