Новини

Среща по устройствено планиране в Трявна

Националното сдружение на общините в България организира четвъртата национална среща на главните архитекти и експерти по устройствено планиране, на която присъства и регионалният министър Лиляна Павлова.

На срещата, която беше в Трявна, министър Павлова изтъкна като приоритет потребността от промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и призова архитектите за активност по предложенията. Павлова коментира проблема със свлачищата и подчерта, че е важно ясно да се разпише как се спазва закона, как се издават разрешенията за строеж в тези зони, кой носи отговорност. Като пример тя посочи, че главните архитекти масово издават разрешителни за строеж, без да търсят съгласуване с МРРБ. Павлова посочи, че се разработва специална Стратегия за свлачищата до 2020. Ресурсът от 870 млн. за 1950 свлачища са крайно недостатъчни.

Министър Павлова обясни, че държавата се опитва да помогне на общините в изработването на Общите устройствени планове, но ограниченият ресурс не стига за всички. Сега финансираме 87 общини, мотивира се тя и призова главните архитекти да не саботират процеса, а да го подкрепят.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us