Новини

Стенли Кубрик: Аз заснех Армстронг на Луната

В непубликувано досега интервю известният американски режисьор Стенли Кубрик твърди малко преди смъртта си, че американците никога не са стъпвали на Луната, а световноизвестните кадри са заснети собственоръчно от него на Земята. Кубрик разкрива този факт четири дни преди смъртта си през март 1999 г. пред журналиста Патрик Мюри.

През 1968 г. Кубрик снима „2001: Космическа одисея“, а само година по-късно се проявява и като манипулатор отново на космическа тематика, става ясно от тайното интервю. Режисьорът твърди, че астронавтът Нийл Армстронг не е първият човек, стъпил на Луната на 20 юли 1969 г. в мисията „Аполо 11“.

„Всичко това е тотална измислица. Безпрецедентна измама, която бе наложена на американските граждани. Те трябва да знаят“, казва Кубрик на записа и признава, че не искал да участва в тази измама, но е бил принуден. Режисьорът отбелязва, че полетът до Луната бил фикс идея на президента Ричард Никсън. Затова правителството на САЩ и НАСА предложили на Кубрик огромна сума пари, за да заснеме „правдоподобен“ видеодокумент. Режисьорът вече имал опит с космическата тематика и се справил безупречно.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us