Новини

Стивън Хокинг беляза човешката история

На 14 март видният британски учен, теоретичен физик и космолог и автор на бестселъра „Кратка история на времето“ Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст мирно в съня си в дома си в Кембридж. Кончината му съвпада със 139-годишнина от рождението на Алберт Айнщайн, а раждането му с 300-ата година от кончината на Галилей.

И с това любопитните факти около неговото земно битуване едва започват. През 2010 г. Хокинг признава, че хората го смятат за анимационен герой – от „Семейство Симпсън“. Причината е не само метафорична – Хокинг се появява в култовата анимационна поредица „Семейство Симпсън“ общо четири пъти. „Дъщеря ми познаваше един от сценаристите и когато ми предложиха участие, веднага приех, разказва Хокинг и допълва, че благодарение на сериала го познават толкова хора, колкото и заради науката му.

Точно като герой от приказка, Хокинг е слабакът в класа, когато е на 9 години. Момчето се интересува само от това как работят нещата. Когато се налага да кандидатства за стипендия за Оксфорд обаче, Хокинг е брилянтен на изпитите.

Следва настъпването на болестта, която белязва целия му живот. Амиотрофична латерална склероза става негов спътник от 21-а годишна възраст, а лекарите му дават едва две години живот. В документалната продукция „Хокинг“ (2013), ученият споделя: „Тъй като всеки ден от живота ми може да е последен, имам желанието да оползотворя максимално всяка минута“.

Следват 56 години в инвалидна количка, без възможност да се движи, говори, но всъщност с огромни възможности. Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени, правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората. Те го възприемат и като символ на човек с интелект, способен да достигне звездите, но същевременно толкова осакатен, че не може да направи нищо за себе си.

Повечето хора свързват Айнщайн с уравнението e=mc2, без да разбират значението му. Въпреки своите сложни трудове, също непонятни за по-голямата част от човечеството, Хокинг е разбираем с това, че търси отговорите на вечните въпроси, които всички си задават, отбелязва космологът Майкъл Търнър от Чикагския университет. На „дежурния“ въпрос какво е усещането да живее с амиотрофична латерална склероза, Стивън Хокинг отговаря: „Отговорът е, че гледам да не мисля за състоянието си или да съжалявам, че ме лишава от възможността да правя определени неща. Опитвам се да водя обикновен живот“.

Вселената занимава Хокинг още от ранната му младост. Първоначално той иска да следва математика в Оксфорд, но по това време учебното заведение не предлага обучение по предмета и Стивън Хокинг записва физика. След дипломирането си през 1962 г. той следва и астрономия, преди да се запише в Кембридж, където изучава теоретична астрономия и космология.

По-голямата част от работата му е насочена към обединяването на двата крайъгълни камъка на съвременната физика – Общата теория на относителността на Айнщайн, която касае естеството на времето и пространстово, гравитацията и мащабните феномени, и квантовата теория за поведението на субатомните частици – най-малките частици във Вселената.

Един от най-значимите си успехи Стивън Хокинг постига през 1974 г. Тогава ученият открива, че черните дупки излъчват термична радиация, причинена от квантови ефекти. По този начин Хокинг обединява три отделни до този момент раздела на физиката – квантовата теория, общата относителност и термодинамиката. През същата година, едва 32-годишен, той става един от най-младите членове на Кралското дружество – най-престижната научна институция на Великобритания.

През 1979 г. Стивън Хокинг тръгва по стъпките на Исак Нютон, ставайки Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Ученият заема поста в продължение на 30 години. През 2007 г., на 65-годишна възраст участва в полет, симулиращ условията на безтегловност. Ученият не възприема преживяването просто като подарък за рождения си ден, а като възможност да покаже, че инвалидността не е пречка за постигане на целите. Това е прелюдия към неосъщественото му желание за суборбитален полет с космически апарат на компания „Върджин Галактик“.

„Мисля, че хората нямат бъдеще, ако не се насочат към космоса. Вярвам, че сме изправени пред нарастващ риск животът на Земята да бъде заличен от бедствие – внезапно глобално затопляне, ядрена война, генномодифициран вирус или друга заплаха“, казва Хокинг.

Геният на Стивън Хокинг го прави световноизвестен посредник между широката общественост и науката. „Той й придаде човешки облик“, казва Майкъл Търнър.

„Моето мнение е, че всички ние – не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли“, казва Хокинг. Тогава вярва, че човечеството някой ден ще проумее Божията мисъл. В книгата си „Великият дизайн“, публикувана през 2010 г., Хокинг обаче заявява, че няма необходимост от създател, за да се обясни съществуването на Вселената. „Възприемам мозъка като компютър, който спира да функционира, когато компонентите му се износят. Няма рай или задгробен живот за развалени компютри. Това е само приказка за хора, които се боят от тъмното“, казва смело Хокинг.

През 2007 г. излиза детската книжка „Тайният ключ на Джордж за Вселената“, написана в съавторство с дъщеря му, в която Стивън Хокинг се опитва да обясни как функционират Слънчевата система, астероидите, любимите му черни дупки и други небесни обекти.

Хокинг е широко скроен – участва в култовия телевизионен сериал „Стар Трек“, като играе себе си. Това не трябва да е така“ са думите му от реклама за British Telecom от 1993 г., миксирани от Дейвид Гилмор в албума The Division Bell на „Пинк Флойд“.

Освен персоналните му участия в „безчет“ телевизионни програми, препратки към Хокинг включват и хитови сериали като „Доктор Кой“, „Малкълм“, „Зайнфелд“, „Семейният тип“, „Лабораторията на Декстър“.

Хокинг е автор на множество прозрения, рецитирани напоследък като мантри. Вероятно най-важното от тях обаче е свързано с хората – Вселената няма особен смисъл, ако в нея не живеят любимите хора.

Хокинг има три деца.

И милиарди последователи.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us