Новини

Стивън Хокинг търси извънземни заедно с руски милиардер

Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг подкрепи проекта за търсене на извънземен разум на руския милиардер Юрий Милнер на стойност 100 милиона долара.

Тук съм, защото смятам инициативата за извънредно важна, заяви Хокинг по време на съвместната им пресконференция. Дойде време да търсим форми на живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот!, коментира Хокинг.

Юрий Милнер сам ще избере екипа за проекта „Breakthrough Listen“- 10-годишно издирване на радиосигнали, които могат да разкрият съществуването на интелигентни форми на живот и някъде другаде във Вселената.

„Това е най-интересният технологичен въпрос на нашето време“, заяви Милнер. Той се запалил по идеите за извънземен живот още като-10-годишно дете в Москва, след като прочел книга на астрофизика Карл Сейгън.

Екипът на Милнер ще може да проследи няколко милиарда радиочестоти едновременно, вместо няколко милиона. Учените ще могат да изследват 10 пъти по-голяма част от небето, в сравнение с 90-те години на миналия век. Но на каквито и сигнали да се натъкнат учените, те ще пристигнат с векове, а може би и с хилядолетия закъснение. На радиовълните са им необходими 4 години, за да достигнат до Земята от най-близката звезда, извън нашата Слънчева система. За 10 години, с тези 100 милиона долара инвестиции, екипът ще може да следи за радиопредавания както в Млечния път, така и в 100-те най-близки галактики.

Най-скъпо ще струва резервирането на мощните радиотелескопи като параболичния телескоп Грийн Банк, разположен в Западна Вирджиния и телескопа в обсерваторията Паркс в Австралия. Милардерът планира да заплати работата на тези машини за по два месеца в годината, в които да се ловят извънземните сигнали.

За обработването на колосалния обем данни, които ще бъдат получени с помощта на телескопите, ще бъде създадена цифрова платформа, която ще сканира едновременно милиарди космически радиоканали. При това програмата ще бъде открита и в нея ще могат да се включат в обработката на данните 9 милиона доброволци от цял свят.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us