Новини

Столичани протестират днес срещу замърсяването на въздуха

Днес от 12:30 ч. е обявен протест срещу замърсяването на въздуха пред сградата на Столична община. Протестът е организиран от граждани, като е подкрепен от партия „Зелените“ и обединението „Демократична България“. Целта на недоволството е необходимостта общината да предприеме мерки срещу замърсяването на въздуха, което се случва всяка зима.

Протестът под наслова „Дишай!“ има 6 точки, по които се искат незабавни мерки:

1. Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират с очите и дробовете си и който се отчита от системи като airBG.info и World Air Quality Index (https://waqi.info/);

2. Кметът да си изпълни обещанието за „зелен билет“ – в дните със стойности на ФПЧ и други замърсители над нормата от 50 μg/m3, билетът за градски транспорт да се намали на 1,00 лв. В дните със стойности над 150 μg/m3 градският транспорт да бъде БЕЗПЛАТЕН.

3. В дните с наднормено замърсяване да се пуснат повече коли на градския транспорт на по-кратки интервали – не повече от 15 мин при температури около и под нулата – за сметка на спрените от движение автомобили.

4. В дните със замърсяване над нормата да се въвеждат ограничения за ползването на лични автомобили, за допустимия брой пътници в един автомобил и др. в съгласие с чл. 28а на Закона за качеството на атмосферния въздух (ЗКАВ).

5. СО да забрани раздаването на помощи за енергийно бедните за ТВЪРДО ГОРИВО дърва и брикети, на осн. чл. 28а от ЗКАВ. Да се заменят с помощи към сметката за ток. Отоплението с нискокалорийни въглища, дърва с висока влажност, пластмаси, гуми, дрехи втора и употреба и други отпадъци и замърсители да се ограничи в най-кратки срокове.

6. Междувременно да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции (АИС).

Сред по-дългосрочните мерки са посочени спирането на изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София, засиленото развиване на мрежите на градския и на велосипедния транспорт вместо използването на автомобили и увеличаване на зелените площи в градското пространство и прекратяване на практиката за тяхното застрояване.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us