Новини

Столична община с предложения за промени в Закона за устройството и застрояването на града

Главният архитект на София Здравко Здравков представи предложения за промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Предложенията са синтезирани в презентация, която е достъпна на адрес: https://prezi.com/view/nmWHKdDA85eHpaCwUGH4/.

С тях е ще се ограничи спорадичната поява на небостъргачи над 125 м., като те ще могат да се планират само в 3 зони – на входа на града откъм бул. „Цариградско шосе“, в район „Люлин“, в близост до Околовръстен път и в района около и зад Централна гара.

Мерки се предвиждат и за сгради над 75 м, за които ще е задължително одобряването на работен устройствен план. Към проектите за сгради с такава височина и РЗП над 20 хил. кв. м. ще трябва да се представи и т.нар. транспортна симулация, която да показва, че когато сградата бъде построена, няма да наруши трафика в квартала.

В законопроекта ще се предвижда точна дефиниция на понятието „зелена система“, като обхватът на определението се увеличава. Така няма да е възможна смяна на предназначението на имоти, върху които има детски площадки или се намират в междублоковото пространство.

Проектът за изменение на застроителния закон на София ще бъде внесен от ГЕРБ следващата седмица.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us