Новини

Столичният булевард „Македония“ става парк

В петък (04.01.2018 г.) кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха идеята за нова визия за булевард „Македония“. Автори на разработката са архитектите от френското студио „Вилмот архитекти“, които са създали редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др.

Основната идея на проекта е булевардът да се превърне в своеобразен линеен парк, като се върне зеленината му. За целта ще се продължи „Зеленият трамвай“ от площад „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“ и от двете му страни ще се оформят малки пиацети с места за отдих, детски площадки за игра и алеи за разходка с богато озеленяване. Предвижда се продължаването и на велоалеята от булевардите „Цар Борис III“ и „Генерал Тотлебен“.

Паркирането по булеварда ще бъде организирано по нов начин. То ще е само успоредно в двете локални платна – едностранно и двустранно, вместо сегашните паркоместа под ъгъл в централното платно.

Проектът за бул. „Македония“ е част от дейностите за реконструкция на цялата трамвайна линия № 5 от Съдебната палата до кв. Княжево, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Работният проект трябва да е завършен до средата на месец април 2019 г., след което ще проведе процедурата за избор на изпълнител на строителството.

Графичната част на концепцията е достъпна на интернет страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us