Новини

Свалбард препълнен с туристи заради слънчевото затъмнение

Предстоящото в петък (20.03.) слънчево затъмнение направи норвежкия архипелаг Свалбард най-желаната туристическа дестинация на седмицата. Прогнозата за минусови температури и активния ловен сезон на белите мечки не попречи на 1500 туристи да запълнят местата в хотелите и частните квартири при 2500 души постоянно население. Кметът на административния център Лонгийър Кристин Кристоферсън заяви, че това е максималният брой гости, които могат да се поемат без риск от пренаселване.

Свалбардския архипелаг и датските Фарьорски острови са местата, от които рядкото природно явление ще може да се наблюдава най-добре тази година. Торстен Кристиянсен, мениджър по туризма и бизнеса на „Посети Торсхавн“ заяви, че на Фарьорски острови се очакват 8000 туристи по случай затъмнението, при трайно население от 50 хил. души, като добави, че нямат полярни мечки.

За страната слънчевото затъмнение ще може да се наблюдава около обяд с максимална фаза в най-северните райони. Подробности тук.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us