Новини

Световната седмица на Космоса започва в четвъртък

От 4 до 10 октомври ще се проведе Световната седмица на Космоса. Събития на космическа тематика ще се проведат в 103 страни от цял свят. Световната седмица на Космоса се отбелязва от 1999 г. насам. Темата на тазгодишното издание е „Космосът обединява света“.

България участва със събития във Варна и Смолян.

Катедра „Астрономия“ към Софийския университет ще гостува на смоленския планетариум на 4 октомври от 17:30 ч. В Звездната зала студенти и докторанти ще представят на достъпен език три кратки презентации на теми:

  • В търсене на нови светове – екзопланетите
  • Слънчеви и Лунни затъмнения
  • Първи стъпки в астрофотографията.

Преди това, от 16:30 ч., екипът на планетариум Смолян ще представи най-новата си популярна програма – „История на космонавтиката“.

Във Варна, по случай Световната седмица на космоса, ще се проведат три събития. На 4 октомври от 11 ч. в зала „Планетариум“ на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ ще има лекция за деца от 5 до 12 години на тема: „Космическо пътешествие“.  По-късно, от 17 ч., Иван Иванов ще изнесе лекция на тема“От Циолковски до звездите“.

В планетариума на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” ще бъде изнесена лекция за студентите на тема: „Човекът в космоса“.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us