Новини

Технически проблеми отложиха лунната мисия на НАСА

Генералната репетиция на мегаракетата на НАСА за полет до Луната се отлага поне до този уикенд заради няколко технически проблема, които забавиха теста за зареждане с гориво, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителите на изстрелването направиха два опита – веднъж в неделя и отново в понеделник, да заредят близо 1 милион галона гориво в тежката ракета-носител с дължина 98 метра, известна като „Спейс лонч систъм“ (Space Launch System- SLS). Първият опит беше осуетен от нестабилни вентилатори на стартовата площадка, а вторият – от заяла клапа.

Тестът на обратното броене е последният важен етап преди дългоочаквания дебют на ракетата. Капсулата за екипажа на „Орион“, прикрепена към върха й, ще бъде изстреляна към Луната по време на тестов полет без пътници и ще направи обиколка без кацане, преди да се върне на Земята. НАСА планира това да стане през юни, в зависимост от това как ще протече демонстрацията.

„Не успяхме да направим всичко, което искахме, но със сигурност научихме много и ще го използваме при следващия ни опит“, каза Джим Фрий от НАСА.

Говорейки по време на годишната конференция на Космическата фондация в Колорадо спрингс, Фрий заяви, че екипът по изстрелването ще изчака старта на „Спейс Екс“ с четирима частни пътници до Международната космическа станция (МКС), преди да се опита отново да направи теста за зареждане с гориво. Стартът е насрочен за петък от космическия център „Кенеди“ – едва на километър от площадката, на която се намира ракетата „Спейс лонч систъм“.

Генералната репетиция започна в петък и трябваше да продължи само два дни. Силна гръмотевична буря стана причина четири мълнии да ударят площадката в събота, но служителите не смятат, че това е причината за техническите проблеми.

След това първо изстрелване към Луната в рамките на програмата „Артемис“ („Артемида“), НАСА ще изпрати екипаж около естествения спътник на Земята през 2024 г. Към 2025 г. американската космическа агенция планира да направи опит за първото лунно кацане от десетилетия. За последен път астронавти стъпиха на Луната през 1972 г. в рамките на мисията „Аполо“ на НАСА.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us