Новини

Телевизионната кула на София се превръща в атракция

Телевизионната кула става атракция. Съоръжението, намиращо се на бул. „Драган Цанков“, ще бъде отворено за столичани и гостите на града. От кулата с височина от 106 метра се вижда целия град. Тя е построена през 1959 г. и има 14 етажа.

Въведението идва с новия финален план за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Освен това според него в целия парк ще има забрана за разполагането на сергии, пазарски будки, павилиони за хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения. Няма да бъдат разрешени чадъри и тенти в различни цветове, те ще могат да бъдат само в бежово, охра, бяло и зелено, и в тон с околната среда.

Според плана се предвижда гара „Пионер“ да стане чисто нов спортен център, където ще бъде преместена базата на „Спортна София“. Проектът е изготвен от екип начело с проф. арх. Атанас Ковачев. Той вече е даден на направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община, а също и на трите районни администрации, намиращи се на територия на паркът – „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“. Очаква се да мине за обществено обсъждане през юни или веднага след като бъде представен на гражданите от трите района. Забранено ще бъде строителството около националния стадион и стадион „Българска армия“. Там ще се допуска само модернизация. Сериозна дискусия докара плана за бъдещето на стадион „Юнак“, като в крайна сметка той ще бъде ремонтиран и ще бъде възстановен в оригиналния си вид. Вместо конната база в парка ще има нови игрища на „Спортна София“, като за тях се планира паркова композиция. Вместо познатата автокъща ще бъде изграден модерен подземен паркинг. Друго ключово място около езерото „Ариана“, ще бъде почистено от обекти като там ще остане само едно заведение. Изключително интересна е и идеята да се улеснят пешеходците в района при метростанция „Стадион „Васил Левски“, като се построи пешеходен подлез под бул. „Драган Цанков“ в посока строителния техникум. Някои от обектите в парка пък ще бъдат преместени на други места. Целта е мястото да се изчисти от излишните елементи и да бъде още по-приятно за отдих.

Предвижда се общественото обсъждане да се проведе на 05.06.2019 г и 26.06.2019 г. в УАСГ. На първата дата проектантите ще представят проекта пред гражданите и заинтересуваните дружества и организации. До 21.06.2019 г. в администрациите на районите ще се приемат писмените предложения и становища. На 26.06.2019 г. ще се проведе заключителната дискусия, на която ще се обсъдят постъпилите предложения.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us