Новини

Тийнейджърите в Европа: Време е да се паникьосате

„Стачка за климата“ организира шведката Грета Тунберг и накара хиляди тийнейджъри от цял свят да излязат на улицата.

Шестнайсетгодишната шведка започна своят протест сама миналото лято, като всеки петък заставаше пред парламента в Стокхолм, за да поиска от депутатите да направят повече срещу климатичните промени. Няколко месеца по-късно, от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон, хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи „да“спасим нашето бъдеще“.

„Нашият дом гори“, „Искам да започнете да се паникьосвате“ – думите на харизматичната тийнейджърка.

Движението няма подобно. То е водено не само от гимназисти и от непълнолетни ученици. „То притеснява нас, възрастните“, смята от своя страна Силвен Ваньон, специалист по история на образованието в университета на Монпелие. Макар че трябва да почакаме да видим размера на „световната стачка“ на 15 март, за да разберем „как държавите ще реагират“, „има тенденция да им се казва: приберете е у дома, вие сте деца“, добавя той, описвайки някои „покровителствени“ реакции.

По време на първата голяма масова акция във Великобритания, канцеларията на премиера Тереза Мей изрази съжаление, че младежите губят „учебни часове“.

Аргументи, които бяха отхвърлени от Грета Тунберг. „Със своето бездействие политиците загубиха 30 години, в сравнение загубата не е толкова голяма“, написа тя в „Туитър“. „Защо ние трябва да учим за бъдеще, което скоро няма да съществува и за чието спасяване никой не прави нищо?“, казва тя във видеоклип, призовавайки за присъединяване към нейното движение „Петъци за бъдещето“.

Младежите получиха и силна подкрепа, особено в научните и екологичните среди. „Това е нещо ново и добро, качествено. Абсолютно уверен съм, че имаше нужда от такова гражданско движение“, казва пред АФП Волфганг Крамер, член на експертната група на ООН Междуправителствена комисия за климатичните промени (GIEC).

Що се отнася до традиционните активисти на борбата с климатични промени, някои виждат в движението възможност за по-силен натиск върху правителствата, чиито ангажименти често са недостатъчни, за да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение и да се ограничи затоплянето на планетата до не повече от +2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us