Новини

Топ 10 иновации за 2023 г.

Един от най-големите научни институти в света Масачузетски технологичен институт определи 10-те най-големи открития, които ще владеят технологиите през 2023 г.

Представяме ви тяхната класация.

CRISPR за висок холестерол

През последното десетилетие методът за генно редактиране CRISPR бързо премина от лабораториите към тестовете в клиниките. Започнаха експериментални лечения на редки генетични заболявания, а наскоро се стигна и до клинични изпитания на често срещани заболявания, включително и на високия холестерол. Новите форми на CRISPR могат да доведат до още по-голям напредък.

Изкуствен интелект, който създава изображения

Това е годината на художниците, работещи с изкуствен интелект. Софтуерните модели, разработени от Google, OpenAI и други компании, вече могат да създават зашеметяващи произведения на изкуството само въз основа на няколко текстови подсказки. Въведете кратко описание и за секунди ще получите картина на това, което сте поискали. Нищо вече няма не е същото.

Нов дизайн на чип променя всичко

Индустрията на чиповете претърпява дълбока промяна. От дълго време производителите лицензират модели на чипове от няколко големи фирми. Сега обаче става популярен един отворен стандарт, наречен RISC-V, който преобръща тази динамиката на влиянието и улеснява създаването на чипове от всеки. Много стартиращи компании вече проучват новите възможности.

Военни дронове на масовия пазар

Военните безпилотни летателни апарати (БЛА) някога бяха недостъпни за по-малките държави поради тяхната цена и строгия контрол на износа. Но напредъкът в областта на потребителските компоненти и комуникационните технологии помогна на производителите на дронове да създадат сложни военни машини на много по-ниски цени. Турският Bayraktar TB2 и други евтини безпилотни летателни апарати промениха характера на войната с дронове.

Абортни хапчета чрез телемедицина

Абортите престанаха да бъдат конституционно право в САЩ през 2022 г., а щатските забрани сега пречат на много хора да имат достъп до тях. Затова доставчиците на здравни услуги и стартъпите се обърнаха към телемедицината, за да предписват и доставят хапчета, които позволяват на хората безопасно да предизвикват аборти у дома.

Органи до поискване

Всеки ден само в САЩ средно 17 души умират в очакване на трансплантация на орган. Тези хора биха могли да бъдат спасени чрез потенциално неограничено снабдяване със здрави органи. Учените разработват генетично прасета, чиито органи могат да бъдат трансплантирани на хора, и принтират бели дробове чрез 3D принтери, използвайки собствените клетки на пациента.

Неизбежните електрически автомобили

Електрическите превозни средства най-накрая се превръщат в реалистична възможност. Батериите стават все по-евтини, а правителствата приеха по-строги правила за емисиите или забраниха изцяло автомобилите, задвижвани с дизел. Големите производители на автомобили обещаха да преминат изцяло на електричество и скоро потребителите навсякъде ще открият, че има повече причини да си купят електромобил, отколкото да не го направят.

Космическият телескоп Джеймс Уеб

Първите спиращи дъха изображения на далечния космос, заснети от най-мощния космически телескоп в света, вдъхнаха всеобщо усещане за възхита и изумление. А всичко тепърва започва. Откритията ще идват почти толкова бързо, колкото учените могат да анализират данните, които сега постъпват. Започва нова ера в астрономията.

ДНК анализ на древността

Инструментите за геномно секвениране вече ни позволяват да разчитаме много стари нишки от човешката ДНК. Проучването на следи от хора, живели отдавна, разкрива много за това кои сме ние и защо съвременният свят изглежда по този начин. То също така помага на учените да разберат живота на обикновените хора, живели по онова време – не само на тези, които са могли да си позволят пищни погребения.

Рециклирането на батерии

Рециклирането е от жизненоважно значение, за да се предотврати нарастващото количество изхвърлени батерии, които в момента се намират по сметищата, а също може да осигури крайно необходим източник на метали за захранване на електромобилите на бъдещето. Компаниите изграждат съоръжения, които ще извличат литий, никел и кобалт и ще предоставят тези метали обратно на производителите на литиево-йонни батерии, като по този начин ще намалят разходите.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us