Новини

Топенето на ледниците на Антарктида ще вдигне нивото с над 4 метра

Климатолозите са изчислили подробно последиците от пълното изчезване на ледниците в западната част на Антарктида и са стигнали до извода, че тяхното изчезване ще повиши морското равнище с 4,2 метра. Това е с около метър по-високо от предишните оценки. Резултатите от техните изследвания са публикувани в научното списание Science Advances. „Традиционно се смята, че изчезването на ледената покривка на Западна Антарктика ще повиши нивото на морето с 3,2 метра. Предишни опити за изчисляване на последиците от този катаклизъм не са взели предвид как ще се повлияят от геоложките процеси, свързани с изчезването от тежката ледена шапка. Това ще добави около метър към общото покачване на морското равнище“, каза Евелин Пауъл, един от авторите на проучването и изследовател от Харвардския университет.

Климатолозите смятат, че първите и основни жертви на глобалното затопляне ще бъдат полярните райони на Земята и планинските ледници. Температурата там вече е станала с 4-9 градуса по-висока от предишните векове. В резултат на това площта им може да бъде значително намалена, а по-голямата част от Антарктика и Арктика през следващите векове ще остане без лед. Тези процеси вече са започнали да засягат ледниците в западната част на Антарктида. Това важи особено за ледените масиви, които покриват Антарктическия полуостров. Например преди три години се срути един от последните фрагменти от ледника Ларсен, намиращ се на неговата територия. В резултат се появи айсберг с маса един трилион тона, сравним по площ с Естония или Московска област. Поради това учените се страхуват, че значителна част от ледниците в Западна Антарктида ще изчезнат до края на този век. Ако изчезнат напълно, нивото на Световния океан може да се повиши минимум около три метра, а много крайбрежни райони на други континенти могат да попаднат под водата.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us