Новини

Топшеф по климата напуска ООН


Шефът на Секретариата за промените на климата към ООН Иво де Бур ще напусне поста два месеца след провалената среща за климата в Копенхаген. Де Бур няма да работи за ООН от 1 юли. Сложно ми беше да взема това решение, казва Де Бур, но смятам, че е дошло време да премина в частния сектор и да се занимавам с изследователски проекти. В Копенхаген така и не стигнахме до ясно законодателно съглашение, но е видно желанието и политическата воля за съкращаване изхвърлянето на вредни емисии в атмосферата, а това при всички случаи ще доведе до партньорство с бизнес сектора. И сега аз имам възможността да превърна това желание в реалност, каза Де Бур.

Малко преди да обяви напускането си, в ООН се разрази пореден климатичен скандал след огласяването на последния доклад на Междуправителствената комисия за климатични промени (IPCC). Въпреки че според доклада глобалното затопляне е безспорно, американският изследовател Джон Кристи е скептичен и отбеляза няколко факта. Данните за температурните аномалии не трябва да се смятат за признак за глобално изменение на климата, защото не са истинни. Според него метеорологичните станции не са особено точни и са поставени на неподходящи места. Подобно е и мнението на канадеца Рос Маккитрик, който е професор по икономика в Гуелфския университет. Според него се повдигат два въпроса – промените са следствие от индустриализацията, но има и проблем с качеството на датчиците на метеорологичните станции. Професорът по статистика от университета „Лоубъро“ Тери Милс отбелязва, че регистрираното затопляне през последните 30 години е възможно да се дължи на случайни колебания. Според него подобно затопляне се е случвало поне два пъти през последното хилядолетие.

Основният автор на доклада на IPCC Кевин Тренбърт отбелязва обаче, че не само температурата доказва глобалното затопляне, а и физическите изменения като повишаването на световния океан с 12 см от 1972 г. насам, намаляването на арктическия лед с 40%.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us