Новини

Три европейски града с най-зелен трафик, сочи ново проучване

Осло, Лондон и Амстердам са водещите големи градове, които изпълняват мерки за намаляване на вредните емисии от трафика. Това сочи ново проучване, спонсорирано от производителя на чипове за смартфони Qualcomm (QCOM.O), изготвено от независимия Център за икономика и бизнес изследвания (CEBR), цитирано от Ройтерс.

В изследването са класирани 35 града, които използват нови технологии като мярка за ограничаване на климатичните промени и намаляване замърсяването на въздуха. В топ 10 осем от градовете са европейски, а останалите два са Токио и Сеул.

Градовете са оценявани по 20 фактора, сред които въглеродните емисии, нивата на задръстване, държавните инвестиции в инфраструктурата, зелените пространства, пунктовете за зареждане на електрически автомобили, стимулите за зелено пътуване и ангажиментите на градските власти за намаляване на емисиите. Норвежката столица е водеща с екологично чистия си градски транспорт, като метрото, трамваите и автобусите се вече се движат предимно на хидроенергия.

На дъното на класацията се намира Кайро, предшестван от Найроби, Мумбай и Истанбул, отразявайки ръста на населението и мерките за прекратяване на бедността, което често е свързано с изгарянето на повече бензин.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us