Новини

Триизмерен принтер може да запълва дупки по пътищата

Триизмерен принтер на колела, който да запълва дупки в плоска повърхност, бе изобретен от учени в Харвард. Устройството е дълго 65 сантиметра и по външния си вид напомня на количка с дистанционно управление. Машината е наречена AddiBot – безжичен триизмерен принтер на колела. Идеята е на инженера Робърт Флич, като мобилността на принтера позволява той да работи върху големи повърхности.

Проектът е лансиран преди две години. Първо са създадени прототипи на мобилни двуизмерни принтери, т.е. мобилни мастиленоструйни принтери. По-късно се е преминало към следващ етап, свързан с апарат, който е монтиран върху безжичен мобилен робот и може да впръсква ледена вода в дупки и цепнатини в ледена покривка. AddiBot е бил снабден със система, която позволява температурата на водата да се поддържа малко по-висока от тази на замръзването (0 градуса Целзий). Така водата остава в течно състояние. Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно – за 700 милисекунди, след допира си до леда.

Роботът стана причина за основаване на фирмата Addibots, а тестовете откриха перспективи за друго приложение – запълване на дупки по пътищата, като асфалтът се пренася в резервоара на принтера.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us