Новини

Цеков: България няма стратегия за развитие на пътищата

„България в момента няма действаща стратегия за развитие на републиканската пътна мрежа, въпреки че съгласно Закона за пътищата трябва да има такава. Последната е изтекла през 2022 г. От години липсват и тригодишни или едногодишни инвестиционни програми за развитие, текущ ремонт и поддържане на пътищата. Отсъствието на стратегически подход, е една от основните предпоставки за лошото състояние на пътната мрежа и способства за огромния брой пътнотранспортни произшествия.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков при връчването на първите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението“. Церемонията се организира от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Ежегодно имаме огромен брой пътни произшествия, имаме стотици загинали и хиляди ранени. Всяко година губим населението на едно средно голямо българско село. Това не е нов проблем, а е изключително тежък социален проблем, към който не могат да останат безучастни нито институциите, нито обществото“, каза министър Цеков. Той изрази надежда съвместената работа на институциите и гражданския сектор, чрез решения и послания, да доведе до подобряване на държавната политика за пътната безопасност.

Регионалният министър припомни, че подобряването на пътната безопасност е обявено от премиера акад. Николай Денков като основен приоритет на настоящия кабинет. „Премиерът обяви амбициозен план със седем мерки, които включват взаимодействие на редица държавни институции, който вече е поставен в изпълнение. Ролята на министерството на регионалното развитие е чрез Агенция „Пътна инфраструктура“ да носи отговорност за развитието и управлението на републиканската пътна мрежа“, обясни Цеков.

Министърът отбеляза, че строителната микровселена в България през последните години прилича на хаотично разпилян пъзел. „Всеки, който кара по пътищата, е свидетел как на една и съща главна артерия имаме една готова част, една в строеж, липсват ни обходни пътища и това налага опасни решения, свързани с временната организация на движението. Свидетели сме и на лошото състояние на второкласната и третокласната републиканска пътна мрежа. Имаме пътни участъци, на които 30-40 години не е имало никаква интервенция, а същевременно се ремонтират трасета, които имат нужда само от козметичен ремонт. Свидетели сме на липсващи маркировки, мантинели и пътни знаци по основни пътни артерии“, каза още министър Цеков. Според него причина за това, че ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ дълго време не е прилагала стратегически подход и планиране към развитието на републиканската пътна мрежа и подобряване на условията за пътна безопасност.

Министър Цеков отбеляза, че основен приоритет на кабинета ще е да върне стратегическото планиране в управлението и развитието на републиканските пътища, така че да се осигури приемственост и всяко следващо правителство да следва последователна политика за подобряване на пътната мрежа. Това ще допринесе за намаляване на травматизма и ще послужи за превенция срещу пътно-транспортните произшествия. Регионалният министър се обърна с апел и към всички водачи за разумно поведение по лошите ни пътища към момента.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us