Новини

Цеков на среща с кметове: Всички носим българския трибагреник

Като оставим настрана изборното политическо противопоставяне, ние всички носим едни и същи цветове – тези на националния трибагреник. С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков се обърна към кметовете на форум „Общините – перспектива 2027“, организиран от „24 часа“. Той беше категоричен, че местната и изпълнителната власт работят в партньорство. „Илюзия е, че е необходимо да градим мостове между изпълнителна и местна власт, тези мостове съществуват. Илюзия е тяхната липса. Провел съм над 300 срещи с кметове, включително с НСОРБ  за последните 6 месеца и установяваме, че имаме единомислие по над 99% от темите. Общините са жизнените органи на регионалното развитие, а артериите са пътната инфраструктура. За съжаление, ние доста сме ги занемарили и това е факт в следствие на това, че трябваше да наваксваме едно чувствително икономическо изоставане, което не ни позволяваше да инвестираме“, подчерта министърът и допълни, че затова е лесно да се планира и да се прави капиталово бюджетиране.

На форума министърът отговори на въпроси на кметове и представители на местната власт от цялата страна. Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов благодари на министрите на регионалното развитие и на финансите – Андерй Цеков и Асен Василев, за добрия диалог.

„Създали сме си картина, че България сега е свързана с всичките си съседи, а регионите са свързани, но реалността е съвсем различна“, заяви още министърът и добави, че всъщност магистрала има само до Турция.

По думите му трябва да имаме 3 оси, които да ни свържат със съседите. Нито една от тях обаче не е завършена. „Затова първостепенен приоритет е да ги довършим и там, където не са започнати, да ги започнем“, беше категоричен Цеков.

Средства за завършването на планираните 5 аутобана са осигурени, остава да възложим проектирането по липсващите участъци по тях, заяви още регионалният министър. Той посочи, че продължава усилената работа и по магистралите „Струма“, „Европа“, „Русе-Бяла“, скоростния път Видин-Ботевград. Трябва обаче да се заложи проектиране на още няколко важни участъка, сред които Велико Търново – Маказа, както и да се разширят първокласните пътища, като се приведат към съвременните изисквания. Затова за следващата година са заложени 122  млн. лв. за разходи за проектиране на стратегически пътни обекти за важни участъци като този между Русе и  Шумен, оттам до Ямбол, до Лесово.  „Това са проекти, които наистина ще дадат свеж приток и икономически тласък на регионите“, убеден е Цеков.

Министърът обясни, че се очаква отпушване на строителството на магистрала „Хемус“ с приемането на бюджета и с решаването на въпроса с индексацията на договорите за магистралата от София до Варна. Това ще позволи възможно най-скоро трасето да стигне до Велико Търново.

Цеков припомни работата по разработената Методика за индексация. Той очаква в следващите 10 дни да са нанесени всички бележки и заинтересованите страни да бъдат поканени за окончателното й приемане. Това ще позволи да прилагаме методиката по справедлив начин, каза министърът. Той подчерта, че е много важно всички строители да залагат средствата за индексация в договорите си.

На въпрос на кметове относно финансирането на ВиК проектите на общините по оперативните програми министърът съобщи, че са предоставени допълнително средства за индексации през „Българския ВиК холдинг“ ЕАД в размер на около 15% до края на годината. Обсъжда се средствата да бъдат отпуснати като капитал, а не като заем, защото не е удачно гражданите да ги платят през цената на водата, категоричен беше регионалният министър.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us