Новини

Цеков пред бТВ: Няма неразрешими проблеми

Всеки сложен казус има решение, стига да има решителност, и аз я имам. Нито един от проблемите не е неразрешим, най-важното е водещ да е общественият интерес.          Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в предаването „Защо, господин министър?“ по БТВ.

Цеков уточни, че години наред регионалната политика на България е била заложник на редица проблеми – както обективни, така и субективни. Той съобщи, че 28% от републиканските пътища в страната или около 5600 км се нуждаят от основен ремонт и са в лошо състояние, и това е обективното наследство от миналото. Те са в това състояние от една страна, заради липсата на инвестиции поради лошото икономическо развитие на страната ни през последните 20 г., но и заради грешния подход в управлението на регионалната политика години наред – липса на планиране през годините, възлагане на договори без териториално-устроиствени процедури, без отчуждения, сключване на договори със съмнителна законосъобразност, като всичко това забавя строителството.

„В регионалната политика бързо стават само лошите неща. Хубавите неща изискват планиране и преминаване през различни фази на инвестиционния процес, които отнемат от 7 до 10 г. Моята амбиция е да правим правилните неща, да положим основите, върху които да стъпят тези, които ще дойдат след нас. За да строим днес, трябва да сме започнали да проектираме преди 7 г.”, каза регионалният министър.
Андрей Цеков коментира стартиралите през септември проверки на 20 участъка от републиканската пътна мрежа, които са в гаранционен срок. По думите му в 50% от проверените участъци не са открити проблеми, в 11 са установени намалена дебелина на асфалта, дефекти по пътни съоръжения, мостове, виадукти. Тези отсечки са в гаранция и изпълнителите на трасетата са поканени да отстранят констатираните недостатъци. Никой не е отказал.

„Ключовото в регионалната политика е държавата да упражнява стриктен контрол и правата си до тогава, докогато ги има – преди изтичането на гаранционния срок“, подчерта министърът и отбеляза, че и този месец продължават проверките на нови 20 участъка.

„Истината е, че не са толкова много компаниите, които могат да изпълняват големи пътни инфраструктурни проекти“, обясни Андрей Цеков и допълни, че това понякога създава усещане, че има дежурни фирми. Затова, за да се гарантира обективността при възлагане на обществените поръчки трябва да се изключи човешкия фактор при търговете и това е чрез критерий най–ниска цена. Това е достатъчен антикорупционен критерий, подчерта Цеков. По думите му проблемът тук може да дойде с качеството, но затова е важна ролята на държавата, която трябва да упражнява безкомпромисен контрол.

От началото на годината са рехабилитирани над 500 км републиканска пътна мрежа, стана ясно от думите на министъра. Той обясни, че става въпрос предимно за текущи ремонти за изкърпване на дупки и поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние. Основни ремонти обаче са направени само на около 67 км пътища, което е изключително  малко. Причината  е, че твърде дълго не са планирани основни ремонти, а само текущи. Не са правени проекти за основни ремонти, не са издавани разрешителни.

Регионалният министър отново коментира казуса със строителството на магистрала „Хемус“, като по думите му трябва да се направи сериозен избор – „да се опитаме да инвалидираме сключените инхаус договори, независимо, че са изтекли всякакви срокове и има риск държавата да загуби над 1 млрд. лв. авансови средства, а другият вариант е да се опитаме да продължим строителството от София до Велико Търново в обозримо бъдеще и след индексация на договорите.

Цеков повтори тезата си, че автомагистрала „Хемус” е зачената в грях, но допълни, че е необходимо пречистване. Ако се намери законодателно и админстративно решение до края на тази година, магистралата в частта й до Велико Търново, както и след Търговище, може да бъде завършена до 2027 г. Трасето от Велико Търново до Търговище обаче е по-сложно, тъй като там са изтекли ОВОС-ите и трябва да се избират нови трасета, най-ранният срок за завършването им е 2029 г.

До края на следващата година магистрала „Европа“ трябва да е завършена цялата, след като трафикът беше пуснат през изминалата седмица в участъка от Драгоман до Калотина, а в момента се работи по изграждането на трасето от Сливница до Софийския околовръстен път.

Министърът уточни, че в момента се работи усилено и по скоростния път Видин – Ботевград, тази година трябва да започне проектирането на участъка от магистрала „Струма“ покрай Кресненското дефиле, предстои този месец да бъде издадено разрешение за строеж за първия участък на магистралата между Русе и Бяла, има готовност да се пусне обществена поръчка за трасето Бяла – Велико Търново, предстои възлагане на проектирането на участъка от Велико Търново до Маказа.

„Оптимист съм по отношение бъдещата транспортна свързаност с нашите съседи“, каза министърът и обясни, че ще отнеме 4-5 години да имаме нормална свързаност север – юг.

„Няма риск за зимното почистване в страната“, увери Цеков и уточни, че са предприети всички необходими действия.

По думите на министъра, ако се изградят шесте магистрали и скоростните пътища и ако има транспортна свързаност, икономиката ни ще расте с темпове, които ще изпреварят настоящите и това ще ни даде възможност да се доближим икономически до голямото европейско семейство.

Регионалният министър беше категоричен, че правителството съществува, за да отстоява европейския цивизилизационен избор на България. Цеков уточни, че отминалият вот на недоверие срещу правителството е провокиран от опозиционни популистки партии, които искат да отклонят страната ни от този път. По думите му те прокарват чужди, включително и руски, геополитически интереси.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us