Новини

УАСГ и БТА станаха партньори

Договор за партньорство беше подписан между Българската телеграфна агенция (БТА) и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). С подписите си документа парафираха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ.

Повод за подписването на договора е отбелязването през есента на 2022 г. на 80-годишнината от създаването на УАСГ. БТА става медиен партньор на честването на юбилея, посочи генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев.

Вълчев посочи още, че специално от Университета по архитектура, строителство и геодезия БТА разчита на помощ за развитие на своята историческа сграда. Според него това може да стане чрез възлагане в рамките на обучението на студенти на изготвянето на идейни проекти за развитието на зданието на бул. “Цариградско шосе” 49. Той допълни, че вече има подобна договореност с Лесотехническия университет, като те ще помогнат с идейни проекти за пространството пред Агенцията. По думите на Вълчев става дума за символно за столицата на България пространство. Генералният директор на БТА разказа, че осъвременяването на сградата се прави по проект по инициативата “Нов европейски Баухаус” на ЕК. Той изрази надежда още на първия фестивал, който е планиран за 9 юни, БТА и УАСГ да представи това партньорство чрез планове за развитие на пространството в и около сградата.

Ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков разказа, че през 1942 г. в разгара на Втората световна война, в България не мислят само за военните действия, а обръщат внимание и на липсата на висши училища, особено в сферата на техническите кадри. Той отбеляза, че по онова време всички наши инженери, архитекти са завършили в чужбина. В разгара на войната да мислиш за образование, това за мен си е подвиг, пред който мисля, че си струва да се преклоним, каза ректорът. Той напомни историята на развитие на учебното заведение до изграждането на огромна политехника, която през 1953 г. с решение на правителството се разделя на няколко специализирани висши училища, сред които е и настоящият УАСГ. Марков напомни, че не името на учебното заведение прави специалистите, а те и студентите правят името на университета известно, популярно.

Ректорът отбеляза още, че около 85 – 90 процента от съществуващото днес строителство в България – сграден фонд, съоръжения, пътища, голяма част от железниците, са построени от възпитаници на УАСГ. Той допълни, че техни възпитаници работят на всички континенти.

Заместник-ректорът по развитие и информационни технологии доц. Борис Цанков отбеляза, че годишнината на УАСГ ще бъде отбелязана с поредица от събития, които започват още от този месец. Планирано е в пет поредни месеца да бъдат представени петте факултета, чрез своите реализирани проекти, постижения в науката, различни дейности. Още в понеделник ще бъде подредена в централното фоайе на УАСГ първата изложба, посветена на Хидротехническия факултет. За 9 ноември се подготвя голяма международна конференция, посветена на юбилея. Планирано е и обновяване на някои възлови пространства в Университета, както и освежаване на подходите към него и озеленяване.

Подготвят се и поредица от концерти и множество изложби, организирани съвместно с браншовите организации. Ще има театър на сетивата, разгърнат в университета, който да даде друг поглед на специалностите, разказа доц. Цанков.

Заместник-ректорът по учебната дейност Славейко Господинов отбеляза, че всички магистърски специалности на УАСГ са регулирани професии. Проф. Господинов отбеляза, че имат и защитена професия – на хидроинженера. Това са изключително необходими кадри, за съжаление през последните години, са били леко неглижирани, но сега се отдава необходимото на тази дейност, допълни той. Професорът отбеляза, че техните възпитаниците са много търсени и приблизително около 80 – 90 процента започват работа още в студентските си години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us