Новини

Учебни часове вече ще се провеждат и в музеи и галерии

Учебните часове вече ще може да се провеждат в музеите и художествените галерии. Това предвижда подписаното вчера споразумение от министрите на културата и на образованието и науката Боил Банов и Красимир Вълчев. С документа се регламентира и съвместната работа на музейни работници и педагози за изработване на образователни програми.

Предвижда се още посещение на музейни експерти в училищата и изнесени занимания за децата в предучилищна възраст. Музеите и художествените галерии ще разработят конкретни проекти на музейни образователни програми и инициативи за всеки клас или група, които ще се  обявяват на електронните страници на културните институти в началото на всяка учебна година.

Учредява се и съвместна награда на двете министерства „Музейна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че подписването на това споразумение се чака от 25 години. „Надявам се това споразумение да се превърне в инструмент за това младите хора да имат чувство и съзнание за това накъде вървят“, заяви той.

По думите на министър Вълчев споразумението е част от приобщаването на културните институти към образованието. Той припомни, че близо половин милион лева вече са отделени за посещение на ученици в музеи и други културни институти.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us