Новини

Учен от БАН: Най-мръсният въздух в София е на „Цариградско шосе“

Най-сериозно е замърсен въздухът в района на бул.“Цариградско шосе“, около „Орлов мост“ и Софийския университет, съобщи проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН пред БНР.Той предупреди, че София е заплашена от европейски санкции, ако не се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха. Изводите бяха направени по време на 17-тата национална среща в областта на здравеопазването, която се проведе през уикенда в „Албена“.

„София е един многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове. Ние работим по един проект, който е финансиран от фонд „Научни изследвания“ за изучаване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива изследвания. Това са така наречените „лидари“, всъщност оптически радар. 2016-та година Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме едно пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал „Младост“. Течеше ремонт на „Цариградско шосе“ и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал „Младост“ се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във „Филиповци“. Това са вече опасни замърсявания“, обясни проф. Недков.

Ученият подчерта, че самото разположение на София е такова, че тя е дъното на една чаша, оградена е от планини и това предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания, но това е свързано и с движението на въздуха.

От 2018-та година София е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха. Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации, допълва проф. Недков.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us