Новини

Учени кроят космически одисеи в Аделаида

Лунно селище – първата стъпка към Марс за ЕКА, ракета за 100 човека стига до червената планета

Създаването на постоянно „селище“ на Луната е първи етап от изпращането на хора на Марс, каза представител на Европейската космическа агенция (ЕКА) на международния конгрес по астронавтика в Аделаида, предаде АФП.
Луната, където човек не е стъпвал от 1972 г., е „мястото, където трябва да бъдем“, дори и Марс да остава „крайната дестинация“, каза Пиеро Месина от ЕКА.
„Живеем на ниска земна орбита на Международната космическа станция вече 17 години и се подготвяме за първа пилотирана мисия към Марс, затова мислим, че има възможност да бъде създадено постоянно и трайно присъствие на лунната повърхност“, допълни той.
Достигането до Марс и колонизирането на планетата се смята от частните и държавни предприемачи за следващия основен етап в усвояването на космоса. По-близката цел, според Месина, трябва да е постоянно присъствие на Луната, дори чрез обикновен робот.
През 2015 г. директорът на ЕКА Ян Вьорнер предложи Международната космическа станция да бъде сменена с „лунно селище“, в което да могат да участват всички желаещи държави. Финансирането на Международната космическа станция е осигурено до 2024 г.
НАСА работи върху проект, наречен „Дийп спейс гейтуей“, с който да бъдат изпратени астронавти на лунна орбита. Към него се присъедини и Русия. САЩ също възнамеряват отново да отправят астронавти на Луната, с което страната ще утвърди лидeрските си позиции в усвояването на космическото пространство.
Американската компания „Спейс екс“ възнамерява да започне програма за колонизация на Марс през 2024 г. За целта ще бъде създадена нова ракета-носител „Би Еф Ар“ с височина 106 метра, диаметър 9 метра и капацитет за пренасяне на полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в орбита космически кораб с височина 48 метра, в който ще има 40 кабини, оборудвани за астронавти.
Във всяка такава кабина ще бъдат настанени по двама-трима човека. По този начин целият кораб ще може да побере около 100 души. Една от главните отличителни черти на ракетата-носител „Би Еф Ар“ ще бъде възможността да бъде използвана многократно, което ще доведе до значителни съкращения на разходите.
Според собственика на компанията Илон Мъск, строителството на ракетата ще започне след 6-9 месеца и увери, че тя ще бъде завършена до 2022 г.

Тогава създателят на компанията планира да осъществи два полета до Марс с товари, а през 2024 г. още четири полета – два с товари и два с астронавти. Задачите на първите експедиции са да потвърдят наличието на вода за производство на гориво и да подготвят инфраструктурата за последващите етапи от колонизацията на Червената планета.
Новата ракетна технология ще може да бъде използвана в бъдеще не само за космически полети, а и като транспортно средство за Земята, по думите на Мъск. Полетът от една до друга точка на планетата ни ще трае не повече от час. От Ню Йорк до Шанхай ще може да стигаме за 39 минути.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us