Новини

Учени наблюдаваха неизвестен на науката феномен в Антарктида

Специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен.

През летния сезон в Южното полукълбо от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км един от друг. Те са обозначени като „суха“ или „мокра“ станция в зависимост от характерното за тях топене. Денем въздействието на слънчевата светлина върху „мократа“ станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

Оказало се, че нощем сеизмографите в района на „мократа“ станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.

За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива. Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us