Новини

Учени откриха нов пласт на Земята

От публикуван доклад в Nature Geoscience стана ясно, че учени са открили нов слой в мантията на Земята, който се отличава със своята изключителна твърдост. Той се намира в средата на мантията. Лоуел Мияги, геолог от университета на Юта, отбеляза, че многото пластове на планетата ни се различават не толкова по съставляващите ги минерали, колкото по тяхната здравина.

За да открият новият пласт Мияги и неговият екип са използвали инструмент, който се нарича диамантена наковалня, прилагащ много високо налягане върху скали, срещани често в мантията. Достигайки налягане отговарящо на условията при дълбочина 1500 километра, учените откриват, че здравината на скалите се е увеличила 300 пъти спрямо тези, намиращи се в по-горните пластове. Под тази граница от 1500 километра частиците в скалите започват отново да се движат свободно, но точно на нея скалистата маса е толкова твърда, че ръбовете на тектонските плочи остават блокирани между нея и твърдия пласт.

Известно е, че тектонските плочи, поддържащи океаните и континентите се движат и понякога преминават една под друга, като долната изчезва в мантията. Преди откритието на Мияги и екипът му не е било ясно защо краищата на плочите спират своето движение при дълбочина 1500 километра под повърхността на Земята.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us