Новини

Учени планират въртяща се станция в орбита

Въртяща се космическа станция с изкуствена гравитация, породена от центробежната сила, планират да изградят от Gateway и НАСА. Тя ще реализира идеята от 1903 г. на Вернер фон Браун.

Gateway е група от космически ентусиасти, водени от пилота конструктор Джон Блинкоу, в който има учени от НАСА от мисиите Voyager, Cassini и Genesis.

Те замислят да конструират станция с централен модул и спици, развивайки дизайна на фон Браун посредством поставянето на множество „модули за обитаване” по външната окръжност, всеки с отделна тръба за достъп, като няма да се преминава през всички модули, за да се стигне до определено място. Модулите са разделени от допълнителни транспортни тръби, водещи до превозни средства за евакуация, позволяващи всички бързо да напуснат на пръстеновидната структура, при авария.

Централния модул с нулева гравитация е док за идващите космически превозни средства, докато четири тръби с асансьори превозват хората и стоките до модулите във външната окръжност. Тези модули могат да бъдат с различна гравитация, в зависимост от това колко бързо се върти станцията.

Gateway планира да изгради станцията в орбита със сглобяеми модули. Изграждането и поддържането на Международната космическа станция, без изкуствена гравитация, е струвало около $150 милиарда от 1998 до 2015 г. Изграждането на по-голяма станция с дизайна на фон Браун ще струва много повече.

Учените възнамеряват да финансират идеята си от лотария, аргументирайки се, че само за година лотариите в Америка са генерирали $70 млрд., което е два пъти повече от цената за изграждането на МКС за една година.

През 50-те години на миналия век именно Вернер фон Браун популяризира идеята за подобна станция. Бившият нацистки инженер се смята и за създател на американската космическа програма и работи усилено върху идеята за тороидална ротационна космическа станция с диаметър 76 метра, която фон Браун смята за основен градивен елемент, необходим на човека за достигане до Луната.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us