Новини

Учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни

Учени за първи път засякоха гравитационни вълни, явление за чието съществуване предполага Алберт Айнщайн преди век. Те представляват гънки в пространство-времето, причинени от масивни небесни обекти.

Гравитационните вълни са засечени от двойката интерферометри LIGO, ситуирани в Ливингстън, щата Луизиана, и Хенфорд, щата Вашингтон.

Според Айнщайн гравитацията, подобно на радиовълните, видимата светлина, рентгеновите лъчи и други форми на електромагнитни лъчения, се пренася също под формата на вълни.

Инструментите, чрез които е потвърдена теорията на Айнщайн, се намират на разстояние 3000 километра един от друг. Тъй като се смята, че гравитационните вълни се движат със скоростта на светлината, след засичане на сигнал от източник в Космоса в единия детектор 10 милисекунди по-късно последва засичане в другия детектор. По този начин са засечените гравитационни вълни идващи от сблъсъка на две черни дупки, които са 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1.3 млрд. светлинни години от Земята.

Откритието отваря нови хоризонти към напълно нова област на астрономията – начин да се слуша Вселената, а не само да се вижда.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us