Новини

Учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни

Учени за първи път засякоха гравитационни вълни, явление за чието съществуване предполага Алберт Айнщайн преди век. Те представляват гънки в пространство-времето, причинени от масивни небесни обекти.

Гравитационните вълни са засечени от двойката интерферометри LIGO, ситуирани в Ливингстън, щата Луизиана, и Хенфорд, щата Вашингтон.

Според Айнщайн гравитацията, подобно на радиовълните, видимата светлина, рентгеновите лъчи и други форми на електромагнитни лъчения, се пренася също под формата на вълни.

Инструментите, чрез които е потвърдена теорията на Айнщайн, се намират на разстояние 3000 километра един от друг. Тъй като се смята, че гравитационните вълни се движат със скоростта на светлината, след засичане на сигнал от източник в Космоса в единия детектор 10 милисекунди по-късно последва засичане в другия детектор. По този начин са засечените гравитационни вълни идващи от сблъсъка на две черни дупки, които са 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1.3 млрд. светлинни години от Земята.

Откритието отваря нови хоризонти към напълно нова област на астрономията – начин да се слуша Вселената, а не само да се вижда.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us