Новини

Умове от цял свят се събраха в Несебър


България стана домакин на две международни срещи – Digital Earth in the Service of Society и Третата международна конференция по картография и ГИС

Българската картография и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) получиха поредното международно признание това лято, като организатори на едно от най-значимите събития за годината. Третата среща на ISDE (International Society of Digital Earth) и конференцията Digital Earth in the Service of Society и Третата международна конференция по картография и ГИС. Между 12 и 20 юни българското градче Несебър се превърна в център на световната картография и събра най-блестящите умове в областта на новите технологии и картографията.

На срещата Digital Earth, състояла се през периода 12 и 14 юни, ключовите лектори бяха генералният директор на центъра за наблюдение на земята и представител на Китайската академия на науките Хуандонг Гуо, Пол Харди от ЕСРИ, Клаудио Мингрино от Интеграф, Натали Стефен от Еуросенс, Алесандро Анони от Европейския център по научни изследвания и Дерен Ли. Авторите на представянията обсъждаха проблемите по събирането и анализирането на данните. Основен въпрос беше как науката може да подпомогне обществото, като акцентът падна върху превенцията и управлението на кризи – тема, станала изключително актуална през последните години, по която учените правят много, но правителствата още не работят в пряка връзка с експертите. Доказателство за тази незаинтересованост беше и фактът, че организаторите бяха поканили представители от шест български министерство – на транспорта, на вътрешните работи, на екологията, на строителството, на образованието и на земеделието. Нито един държавен чиновник обаче не уважи срещата. Единствените представители на властта, които се появиха за кратко, бяха хората от Гражданска защита от община Бургас. Чуждестранните гости на срещата бяха повече от българските представители, но въпреки на липсата на интерес от политиците, учените се чувстваха изключително добре и споделиха помежду си най-новите достижения, до които са се добрали. Експерти от цяла Европа, САЩ, Китай, Япония, Нова Зеландия, Канада, Аржентина, Иран намериха общ език – този на науката, и очертаха перспективите и предизвикателствата пред обществото в решаването на най-наболелите проблеми в областта на кризисния мениджмънт.

Втората конференция, организирана отново от УАСГ, но този път със съдействието на Международната картографска асоциация, започна в приятната празнична атмосфера на съпътстващия фолклорен фестивал в Несебър. На срещата имаше масирано българско присъствие, а гостите бяха от всички части на света – Европа, Австралия, Индия, Китай, Египет, Обединените арабски емирства, Русия, Нигерия, Малайзия, Аржентина, Мексико и Китай. Патрон на срещата беше българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Освен ключовите лектори, особено внимание беше обърнато на Балканите – представителите на Турция, Гърция, Румъния, Албания и Косово, очертаха развитието на картографската наука в нашите ширини.

Акцентът на конференцията падна върху мисията на картографията в модерното общество на информационните технологии. Бяха очертани връзките между ГИС и свързаните с тях дисциплини, както и приложението на технологиите в строителството, устройството на териториите. Изключителен интерес предизвика отново семинарът за управлението на кризи, председателстван от големия приятел на България Милан Конечни. Конференцията беше обогатена и от представянето на постери с научни разработки.

bandrova_momi4eta.JPG

Организацията на конференцията беше поверена на младите български надежди – студентите и дипломантите от УАСГ, които безупречно успяха да подсигурят всичко необходимо за изпълнение на наситената програма. Цялата двуседмична инициатива нямаше да се осъществи обаче без основният организатор – ученият Теменужка Бандрова, чиято е основната заслуга България да стане домакин на двата престижни международни форума.

Ползата от Digital Earth е съществена

Генералният директор на центъра за наблюдение на земята, Китайска академия на науките Хуандонг Гуо

huandong_go.JPG

          Харесва ли ви в България?

–          Чудесно е – има слънце, море, приятни хора. Освен това съм впечатлен от богатото културно наследство, което имате – Несебър е изключително интересен град.

–          Как намирате организацията на конференцията?

–          Няма твърде много хора, но пък тези, които са тук, са качествени. Организацията е много добра.

–          Каква е ползата от Digital Earth за обикновените хора?

–          Съществена. Това, с което се занимаваме, е свързано с ГИС, GPS, GNSS. Науката помага на правителствата да разберат големите проблемите на нашето време – климатичните промени, замърсяването – така че всъщност хората и могат да се възползват от нашите знания.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us