Новини

ЮНЕСКО настоява за спиране на инфраструктурните проекти край Охрид

Македонските власти спешно и незабавно трябва да преустановят плановете за изграждане на ски център в Национален парк Галичица и железопътна линия до Албания. Това се казва в доклад, публикуван от ЮНЕСКО след посещение на тяхна делегация в Охрид през месец април тази година, предава радио Voice of America в македонската си редакция.

Не е изключена възможността до две години Охридският регион да бъде включен в „Списък на застрашеното световно наследство“.

„Ако приоритетните препоръки не се приложат в препоръчания период от две години, през 2019 г. регионът може да покрие критериите за включване в списъка на застрашеното световно културно наследство. Мисията през 2017 г. заключи, че част от предложените големи инфраструктурни и строителни проекти ще доведат до необратими промени в защитените зони“, се казва в доклада.

Македонски власти имат две години за реакция на забележките, както и да намерят алтернативен маршрут за изграждане на железопътна линия до Албания, с цел тя да не минава покрай самия бряг на Охридското езеро.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us