Новини

Унгария пое ротационното председателство на ЕС

Унгария поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка много политици в Брюксел ще се запитат дали унгарският премиер популист Виктор Орбан ще използва новата си роля, за да затвърди репутацията си основна фигура, блокираща решенията на блока, предаде Асошиейтед прес.

През последните години Орбан изглежда се наслаждаваше на възможността да блокира, разводнява или отлага ключови решения на ЕС, редовно предизвиквайки раздразнението на повечето останали лидери по въпроси като войната в Украйна, отношенията с Русия и Китай, и усилията за защита на демокрацията и върховенството на закона.

Неговото публично противопоставяне на политиката и позициите на ЕС отдавна разочарова партньорите му в блока и го изтласква в периферията на водещите тенденции в рамките на Съюза.

Девизът на унгарското председателство – „Да направим Европа отново велика“ – изумява заради приликата си с известния слоган на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Председателството на Съвета на ЕС се изпълнява на ротационен принцип от страните членки и макар че постът няма голяма реална власт, той позволява на страните да поставят своите приоритети на първо място в дневния ред на Европа.

Сега, когато Унгария поема председателството 27-членния блок през следващите шест месеца, тя вероятно ще продължи с антиевропейската си реторика, казва Дорка Такачи, научен сътрудник в Центъра за евро-атлантическа интеграция и демокрация.

Същевременно крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение „Действие на недоволните граждани“ (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс. Това става на фона на победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ (НС) на Марин льо Пен на първи тур на парламентарните избори във Франция, но окончателният резултат от гласуването ще зависи от междупартийните преговори преди втори тур в неделя, съобщи Ройтерс. НС и съюзниците му получиха 33% от гласовете, следвани от левия блок „Нов народен фронт“ с 28% и центристите на президента Еманюел Макрон, събрали едва 20 на сто от гласовете. Това се смята за голямо поражение за държавния глава, който свика предсрочни избори, след като отстъпи зад „Националния сбор“ на изборите за Европейски парламент в началото на юни.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us