Новини

Успешно бе изстреляна най-мощната съвременна ракета

Американската компания SpaceX записа пореден успех, след като вчера изстреля най-мощната съвременна ракета Falcon Heavy в космоса. Стартът бе в 22:45 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Полезният товар на борда на ракетата носител бе личния електромобил на Илон Мъск, който освен основател на SpaceX, е и собственик на компанията производител на превозното средство – Tesla. В яркочервения автомобил бе монтиран манекен с бял скафандър, а на монитора на колата бе изписано: „Без паника“, известна фраза от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

По-късно след изстрелването Мъск обяви прогнозната дестинация на полезния товар на Falcon Heavy. Електромобилът ще се озове в хелиоцентрична орбита близо до планетата джудже Ceres. Първоначално прогнозите бяха, че баласта ще влезе в орбита на Марс.

Както и при останалите ракети на компанията, целта бе първите стадии да се приземят след изстрелването. На площадката в Кейп Канаверал се приземиха успешно двете странични тела на ракетата. Централното ядро на ракетата трябваше да се приземи на автономна корабна платформа в океана, но в последните минути преди кацането два от трите двигатели отказват да запалят повторно и тялото пада във водата, на 90 метра от целта.

DVZ0NPoU0AAMWk6 Custom

Приземяването на страничните модули

DVZz1irVoAEUgG1 Custom

Falcon Heavy преди изстрелването

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us