Новини

Успешно проведоха спасителна акция в Антарктида

На о-в Ливингстън бе проведена успешна спасителна акция за алпинистите гл. ас. Дойчин Боянов и инж. Николай Петков и оператора Неделчо Хазърбасанов. Това предаде командирът на българската база инж. Йордан Йорданов на проф. Христо Пимпирев, който все още е на пристанището в Ушуая, в изчакване на буря в пролива на Дрейк, за да тръгне заедно с групата си от Ушуая към българската база.

Дойчин Боянов, Николай Петков и Неделчо Хазърбасанов са използвали отворилото се хубаво време за довършване на тяхната научно-спортна програма. След покоряването на върховете Свети Борис и Фризленд те са успели да направят още едно премиерно изкачване – на връх Симеон. На връщане по опасно скално ледено ребро ги е застигнала силна снежна виелица, със скоростта на вятъра до 130 км/час. При нулева видимост и невъзможност за придвижване алпинистите са били принудени да бивакуват в пукнатина в ледника. От българската база са излезли двете моторни шейни, но заради силния вятър движението им е било затруднено. На помощ са пристигнали три моторни шейни от съседната испанска база „Хуан Карлос I”. Насочени към GPS координатите на бивака колоната от пет шейни е успяла да достигне до бедстващите полярници и да ги спаси.

Днес осем от единайсетте български полярници, намиращи се в базата на о-в Ливингстън, сред които и спасените алпинисти, се очаква да отплават днес към съседния о. Кинг Джордж, откъдето със самолет през Чили се ще потеглят обратно към България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us