Новини

В МРРБ търсят еко решения

Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на Съюза на производителите на екологична енергия във връзка с проблема с учредяването на вещно право на строеж в коритата на реки, които са публична държавна собственост. В разговора участваха също Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, заместник-министър Иван Шишков, началникът на ДНСК Влади Калинов и Атанас Паскалев – съветник на министър Комитова.
По време на срещата бе договорено собствениците на малки ВЕЦ-ове по реките да направят преглед на съоръженията, за да се види къде нанасят щети върху природата, както и да предложат решения за тяхното отстраняване. След като представят доклад с резултатите от направения преглед, за съоръженията, които са изрядни, ще бъдат предприети действия за нормативно решаване на въпроса с липсата на учредено вещно право на строеж. За останалите това ще бъде направено след като се реализират необходимите мерки, чрез които да бъдат отстранени нанесените върху природата поражения.
Очакваме пълно съдействие и на доброволен принцип, подчерта арх. Комитова. Регионалният министър допълни, че държавата ще окаже необходимата подкрепа на бранша, но компромиси с неизрядните няма да бъдат допускани.
Заместник-министър Шишков обърна внимание, че при извършване на прегледа на първо място трябва да стане ясно има ли отклонения от утвърдените за изграждането на съоръженията проекти, след което да се направи проверката за въздействието им върху околната среда. Арх. Шишков допълни още, че собствениците ще трябва да компенсират държавата за времето, през което съоръженията са работили в отклонение на нормативните изисквания.
Началникът на ДНСК арх. Калинов допълни, че има няколко много важни момента, на които трябва да се обърне внимание – начинът, по който ВЕЦ-овете по реките застрашават животинските видове и пресъхването на коритата. Той настоя и за извършване на строг мониторинг на работата на съоръженията.
Представителите на съюза – Иво Арсов – председател на Управителния съвет, Ивайло Йотов и адв. Георги Тошев заявиха, че ще бъдат положени максимални усилия за извършване на необходимата проверка, след което ще представят съответните документи. Те изразиха подкрепа за разумните, според тях, предложения от страна на министър Комитова и посочиха, че ще предприемат всички мерки за отстраняване на щетите върху околната среда, където те са факт.
Димитър Куманов от Асоциация „Балканка“, който също участва в срещата, изрази несъгласие с предложението и настоя за спазване на действащото законодателство.
Представителите на бранша подчертаха, че ще уважат мнението на неправителствените организации, които имат добри предложения.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us