Новини

В Сингапур: Стъкло ще замества пясъка в бетона

Учени от Сингапур са открили нов начин за рециклиране на отпадъчно стъкло, използвайки го за триизмерен печат на бетон, който не отстъпва по здравина на традиционния, пише сп. „Джърнъл ъв билдинг инджиниъринг“.

Специалистите от Технологичния университет Нанянг в Сингапур (NTU) обясняват, че стъклото е един от материалите, които могат да бъдат рециклирани до 100 процента без почти никаква загуба на качество. Въпреки това през 2021 г. са рециклирани едва 13 процента от 74-те тона стъклени отпадъци, според статистически данни на Националната агенция за околната среда на Сингапур.

Бетонът е много популярен строителен материал. Той е толкова използван, че една от основните му съставки – пясъкът, в последно време става все по-оскъден ресурс в световен мащаб. Поради тази причина специалистите проучват възможността за заместване на пясъка със стъклени отпадъци.

Търсейки решение на проблема, учените от Технологичния университет Нанянг предлагат стъклото да се използва в 3D принтирането. Авторите на изследването са разработили специална бетонна смес, състояща се от стъкло, цимент, вода и добавки. Благодарение на приложения метод инженерите са успели да отпечатат пейка с височина 40 сантиметра. Учените са установили, че бетонната смес на стъклена основа е достатъчно течна, за да премине през дюзата на принтера. Освен това бетонът, произведен по този начин, не се деформира след втвърдяване, а по здравина не отстъпва на традиционния.

Занапред сингапурските експерти възнамеряват да използват сместа от стъкло и бетон за отпечатване на по-мащабни обекти.

„Целта на нашето проучване беше да възстановим силициевия диоксид, съдържащ се в стъклото, за да го използваме отново като пясък в 3D принтирането“, обяснява професор Тан Мин Джен от изследователския екип.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us