Новини

Въздухът в метрото е по-мръсен, сочи ново проучване

Канадски учени направиха изследване на замърсяването на въздуха в метрото на Торонто, Монреал и Ванкувър. Те установиха, че въздухът в подземната железница е десет пъти по-мръсен от този на повърхността. Нивата на замърсяване на въздуха в метрото в Торонто пък са три пъти по-високи от тези в метрото в Монреал, докато системата във Ванкувър е обявен за най-чиста от трите.

За да достигнат до тези заключения учените са оборудвали студенти с портативни инструменти, измерващи частиците във въздуха с размер под 25 микрограма. Известно е, че частици с такива размери могат да се вдишат лесно и да увредят белодробната тъкан.

Според изследването замърсяването в метрото в Торонто е средно около 10 микрограма на кубичен метър, но може да достигне и до стойности от 30. В тунелите замърсяването може да достигне 100 микрограма за кубичен метър, което е типичното замърсяване в Пекин.

Подобни изследвания са правени в Барселона и Сеул и резултатите там са сходни.

В България няма правени изследвания за въздуха в столичното метро. Официални данни за замърсяването на въздуха на повърхността се събират от шест станции на територията на София, като през зимата имаше и осреднени стойности от порядъка на 450-500 микрограма на кубичен метър. Това не е единственият проблем свързан с праховоти замърсяване. Страната ни от 05.04.2017 г. е осъдена в Люксембург заради систематично и постоянно неспазване от 2007 г. поне до 2014 г. както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за количеството прахови частици.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us